9. Hardenberg-Ommen

MOOI RHEZE
013-2012-0210 pieterpad route 9 harderberg-ommenMogelijk was de vorige route zo prettig verlopen dat ik de komende 21 km wel door wilde gaan.
Niet echt handig want als ik in het centrum van Hardenberg ben is het al 14.00 uur in de middag. De afstand was overigens niet 21, maar 23 km. De route tussen Hardenberg en Ommen lijkt met al zijn bossen erg mooi, maar al maar keurig op een rij gezette dennen zonder veel uitzicht of ander vermaak wordt op den duur saai. De bossen in de omgeving waren vroeger wilde gronden met veel zandverstuivingen. Net als in Drenthe heeft de werkverschaffing hier een totaal ander landschap geschapen. Nu, na 90 jaar, zijn de bossen van behoorlijke kwaliteit al valt gauw op dat de fauna erg beperkt is.

In Hardenberg ga ik eerst naar de Jumbo om er wat te eten te kopen, maar nog voor ik de winkel betreed heb ik al een portie poffertjes van een KPN-glasvezel promotie in de hand gedrukt gekregen. Na de 7 poffertjes en een kop koffie van de Jumbo loop ik naar het Vechtdal dat er daar op deze dag schitterend bij ligt. Om het grillige water ten diensten te zijn liggen er voor de stad Hardenberg brede uiterwaarden. Het is allemaal aangelegde natuur. De schotse hooglanders zijn vanmiddag even uit logeren. Ondanks de natte dagen staat het rivierwater op dit moment laag.

Vlak voordat ik Hardenberg verlaat kom ik nog een molen uit 1533 tegen. Oorspronkelijk zal deze molen wel eens ergens anders hebben gestaan en gezien de nieuwbouwwijk waar deze molen ligt is een verhuizing nogmaals zeer aan te raden. Het oude bouwwerk wordt volledig omgeven door moderne villa-achtige woningen.

Als ik het stadje heb verlaten zie ik dat verderop de uiterwaarden wederom natuurklaar worden gemaakt. Op een bord lees ik “wij maken natuur”. Nog voor Rheeze nodigt een boerderij mij uit om boerengolf te spelen. Voor zover deze prachtige boerderijen niet door stadsbewoners worden bevolkt hebben de kleine boeren er alles aan gedaan om hun agrarische ondernemingen om te zetten in toeristisch vertier. Verderop zie ik camping de Sprookjeshof, Outdoor totaal en enige bed & breakfast bedrijven.

Rheeze is een prachtig gehucht. Op de boerderijen ziet het vlechtwerk er schitterend uit. Het is zaterdagmiddag en in de opgeknapte boerderijen zie ik verveelde kinderen tekenfilms kijken. Dit brinkdorpje kent boerenbedrijven met nog steeds de staldeur richting brink. hoewel Rheeze in Overijssel ligt heeft het alle kenmerken van een Drents esdorp. Brink, es, rivier en potstal zijn conform een standaard esdorp.

021-2012-0210 pieterpad route 9 harderberg-ommenNa Rheeze duik ik de boswachterij Hardenberg in. Bijna 10 km lang zie ik alleen kale voorjaarstakken. De enige persoon die ik ontmoet is een mountainbiker. Dit bos is aangelegd in strakke blokken. De smalle paden zijn zeer geschikt om er met je mountainbike de mulle grond om te woelen. Hoewel ik in het bos loop is de vecht altijd nabij.

Bij Junne ga ik over de stuw naar de andere kant. Tot aan deze plek kunnen geen boten varen. Vanaf Junne wordt de Vecht vooral door plezierboten gebruikt. Bijzonder aan de stuw is de vistrap, zodat vissen zelfstandig stroomopwaarts kunnen. Vanaf dit punt gaat het schemeren en ben ik gedwongen in rap tempo door te lopen. Uiteindelijk zijn de merktekens van het Pieterpad niet of nauwelijks leesbaar.

Op het station van Ommen bestel ik nog een broodje gezond in de hoop de trein van 19.45 uur te halen. Wegens uitval op dit smalle spoor treedt er enige vertraging op en moet ik alsnog wachten tot de volgende trein.

23 km, 10 maart 2012

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar

Links: