HARDLOPEN: 1. Pieterburen-Winsum

4 mei 2004

Deze05-plaatsnaam eerste route vertrok ik vroeg. Broer Felix kwam al om 8.30 met Anja en Maartje en hun turbustijl hond Saluki aangehobbeld. Zij wandelen de route, ik wil hem rennend doen. In eerste instantie was ik van plan twee routes (tot Groningen) te lopen, maar heb dat gewijzigd in één. Mijn knieën hadden duidelijk andere plannen. Route 2 loop ik later deze week nog wel.
Ondanks de weersvoorspellingen was het toch zonnig en liep ik heerlijk van Pieterburen (voor de zeehondencrèche gestart) naar Eenrum.
Dit naar de kerkpatroon Sint Pieter oftewel de apostel Petrus dorp (het woord “bur” betekent buurt of nederzetting) geniet sinds de jaren 60 grote bekendheid vanwege de Zeehondencrèche van Lenie ’t Hart, als wadlopencentrum en als start van het Pieterpad.
Onderweg besloot ik onmiddellijk van ieder naamplaatbordje en molen een foto te maken. De stand is na deze rit één molen in Pieterburen, één molen in Eenrum, één in 15-bankMensingeweer en twee in Winsum, kortom 5 molens voor vier dorpjes, lang niet gek. Het stukje van Pieterburen naar Eenrum herkende ik duidelijk van enige andere loopjes, waaronder de lus van Eenrum die in november wordt gelopen. De boeren waren vandaag druk op het land doende de aardappels en wat dies meer zij te poten. De droge dagen hebben de landbouwgronden daarvoor geschikt gemaakt. Onderweg stond lniks en rechts van mij het fluitekruid reeds hoog langs de weg.
In Eenrum ben bewust wat van de route afgeweken, ik had geen behoefte om door het dorp te lopen, maar nam de weg buitenom.In Mensingeweer dook ik het dorp in en ben ik langs het water over het brugje gegaan. De “weer” (wierde) van boer Menze wordt lelijk doorsneden door de weg van Winsum naar Ulrum. Het laatste stuk is mij heel erg bekend. Je komt dan langs deze drukke provincieweg en een al oude Mare, een watertje waar het ’s winters heerlijk schaatsen is.
Het Marengebied waar je hier bent is vernoemd naar de maren, het netwerk van waterloopjes, prielen en kreken van vroeger, toen de zee er nog heerste. Later, toen er dijken waren aangelegd, fungeerden de maren voor de afvoer van landbouwproducten.
Geen dorpje zo klein, of er ligt wel een maar in de nabijheid.
Na ruim een uur lopen arriveerde ik in Winsum, met nog 26 etappes te gaan schiet het lekker op..

Datum 4 mei 2004
Gelopen tijd 1 uur 13 min
Snelheid 8,9 km/u
Afstand 11 km
Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar